ceturtdiena, 2010. gada 30. decembris

Ak, Latgale, tu mana tēvu zeme

Paēdušais badā mirstošos nesapratīs – to es varētu teikt, salīdzinot dzīves apstākļus lielākās pilsētās, kuras Latvijā ir tik daudz, un laukos. Vasarās laukos ir daudz foršāk – svaigi gaisi, plašumi un mierīgums. Toties, pienākot ziemai, te sākas riktīgs rokenrols. Par to arī šajā rakstā.

Nepietiek ar to, ka ceļu tīrītāji atceras par sniega novākšanu tikai pāris reizes nedēļā, kad, attapušies no dzēruma, saprot, ka atrodas darbā, nevis zem sievas. Labi, ka dzīvoju privātmājā, citādi varētu pasūdzēties arī par siltuma uzturēšanu dzīvokļu namos – Ziemassvētkos pie Mārtiņa radiatori bija knapi silti. Kurinātājiem laikam sagadījās Ziemassvētkus pārāk traki pasvinēt. Arī apgaismojums uz ielām pie mums visai spēcīgs – pāris laternas uz visu pilsētu. Protams, kam mums gaišas ielas – te taču tikai vienu reizi pēdējo gadu laikā prātā sajucis vīrietis ir skraidījis ar cirvi pa ielām un beigu beigās sevi līdz nāvei saskaldījis aptiekā – nav par ko satraukties, dzīve te ir droša.

Šorīt, veicot ikrīta sazvanīšanos ar Mārtiņu, uzzināju, ka viņam mājās nosvilis dekoders. Protams, ne paša vainas dēļ, bet gan tāpēc, ka tādos laukos, kādos dzīvojam mēs, elektrība tiek nodrošināta tik augstā līmenī, ka tā pazūd tikai kādas četras reizes stundā. Te vairs īsti nav runa par to, ka tagad viņa lielais, skaistais televīzijas aparāts rāda tikai šizofrēniski melnu bildi un dekoderis smird pēc nāves, te vairāk runa ir par principu. Tu, cilvēks, nopērc dekoderu par 80 latiem, cerēdams uz Ugunsgrēka un Degpunkta skatīšanos visa sava mūža garumā, taču jau pirmajā ziemā, pateicoties Latvenergo elektroenerģijas nodrošinājuma augstajai kvalitātei, tavs jaukais aparātiņš aiziet pie dieviem. Garantijas līgums vēl divi gadi, bet tajā iekļauts punkts, ka bojājumus, kas radušies elektroenerģijas traucējumu dēļ, neviens par velti nelabos.

Ja tā padomā, arī mums mājās, elektrībai nepārtraukti raustoties, dators ir sācis restartēties pats no sevis. Jā, tieši tagad, kad man jāraksta kursa darbs. Reiz aizmirsu noseivot un pazaudēju mazliet teksta. Skatoties globāli, jāatzīst, ka tie gan ir sīkumi.

Es saprotu, ka klienti šim uzņēmumam ir parādā milzu naudas summas, kuras beidzas ar sešām nullēm, taču tas nenozīmē, ka visu gadu var raustīt gurķi un neko citu, izņemot parādu piedzīšanu, nedarīt. Ja klienti neizpilda līgumā noteiktās prasības, viņus sūdz tiesā. Pats uzņēmums, pateicoties monopolam tirgū, var atslābt. Nekas, lai pasēž tie muļķi Latgalē bez elektrības, pēc pāris dienām salabosim un pacelsim mazliet elektroenerģijas tarifus, lai apmaksātu benzīna un cigarešu izdevumus, kas radušies elektrības skapju labošanas procesā.

Ziema nav neparedzēta situācija. Cik man ir nācies piedzīvot, tā pienāk katru gadu. Nesaprotu, kāpēc neviens ar to nerēķinās.

Rodas jautājums – garantijas ietvaros neviens elektropreces nelabo – kurš tad apmaksās klientam radītos zaudējumus? Mēs paši, muļķi, kuri izdomāja, ka grib ievilkt savā mājā elektrību?

Domājams, ka uzņēmums var ieteikt, piemēram, datoram pievienot strāvas uzturētāju jeb, latviski runājot, upsi. Varam secināt, ka upsis jāpievieno arī ledusskapim un elektriskajam čaiņikam. Un vispār – kāpēc man, godīgam elektroenerģijas rēķinu apmaksātājam, jānodrošinās pret dažādām dabas katastrofām, piemēram, ziemu, iepērkot upšus lielā vairumā? Par ko tad es maksāju? Par to, ka man sabojā elektropreces, vai par to, ka jādzīvo, turot istabā spaini ar ūdeni, jo elektrība jebkurā brīdī var pazust?

Alternatīva – elektroenerģiju ražot pašam. Pieslēgt saules baterijas, piemēram. Lieliska alternatīva – ņemot vērā to, cik procentuāli ilgu laiku Latvijā ir saulains, domājams, ka bateriju iegāde atmaksāsies.

Cita alternatīva – dzīvot sveces gaismā. Pārtiku glabāt, ieraktu sniegā, telefona vietā izmantot ruporu un intensīvākas gaismas radīšanas nolūkos naktīs istabas vidū kurināt ugunskuru.

Vienā vārdā ziņas vēstījums – sēdi un samierinies ar elektrības traucējumiem. Ņaudēšana internetā par slikto dzīvi tev nepalīdzēs, evij.

Nervu nomierināšanai:

10 comments:

  1. šitāda čīkstēšana tev padodas, nudien. Smieklīgi.
    Daļu teksta pat varētu iemest zvērināta advokāta runā tiesā pret šo jauko monopoluzņēmumu! Tiesnese atcerētos savu sadegušo fēnu un varbūt viņā arī ieslēgtos maza atriebības kāre :D

    AtbildētDzēst
  2. Manuprāt, Tu runā par lietām, par kurām Tev īsti un pilnīgi tomēr nav sejēgas. Piemēram, sliktos laikapstākļos elektrība atslēdzas ne tikai Latgalē, bet arī Rīgā un citās pilsētās, ciematos, pagastos, lauku nomalēs. Tikai par to neviens nečīkst. Ja reiz Tev ir tik būtiski nepazaudēt 3 rindkopas no sava jaunākā sacerējuma vai nenokavēt Ugunsgrēka jaunāko sēriju, padomā par alternatīvām - viena no tām varētu būt Tevis jau pieminētais upsis (TV gadījumā gan tas nepalīdzēs), nevis publiski čīksti par kaut ko tik pašsaprotamu. Nu nav visa pasaule sazvērējusies pret Tevi un Tavu novadu, nav. :))) Laimīgu, siltu un elektroenerģijas bagātu Jauno gadu! :)))

    AtbildētDzēst
  3. Mums nav slikti laikapstākļi. Mums nav pat vēja. Mums ir SNIEGS. Tas skaitās kas vājprātīgs un neparedzams?
    Un kāpēc gan lai es nepačīkstētu, ja rodas vēlme? Situācijai risinājumu tādā veidā nerodu, bet vismaz ap sirdi vieglāk kļūst. Tam jau mans blogs arī domāts - varu publiski pačīkstēt, varbūt atrodas kāds, kas mani pažēlo. Bet nē, Tu ņem un uzreiz dvēselē iespļauj. Sāp.
    Un nav jau man pāris rindkopu žēl, es vairāk runāju par materiālajiem zaudējumiem.

    AtbildētDzēst
  4. tak neķer kreņķi par dvēselē spļāvēju. Kādai vnk nav kur izlikt dusmu! tvnets, delfi u.c publiskie musori jau piekak*ti, jāielien tagad Evijas blogā un jāparūnās :D
    es viņai teiktu: nepatīk- nelasi! Saraksti savu baltpūkaino blodziņu, ik pa laikam pārlasi un pasmaidi! easy.
    hepī, hepī Evij u.c šī pastāsta varoņiem (t.i Mārtiņam, aptiekārei, datoram, gurķiem) 2011!!!

    AtbildētDzēst
  5. Tavs rakstības stils man šķiet pazīstams, do I know you? :)
    Mārtiņam sveicienus nodošu, gurķiem arī, kad satikšu :)

    AtbildētDzēst
  6. nope, you don't know me... yet.
    Man patīk tavs rakstības stils, iespējams netīšām (kā tad) to pārņemu, tamdēļ liekas pazīstams.

    AtbildētDzēst
  7. Tātad, Evij.

    Pirmkārt, lietām par elektrības stabilitāti un garantētajām jaudām būtu jābūt atrunātām līgumos. Ja tā nav, tad neko, ja ir, tad var kaut ko domāt un rīkoties likumos noteiktajā kārtībā.

    Otrkārt, nestabila elektrība ir bijusi visos laikos, un kādreiz katrā mājā TV (toreiz vienīgā nopietnā elektroierīce) tika slēgts caur stabilizatoru (bija tāda dūcoša kaste auto akumulatora lielumā), tā kā tas nav nekas jauns.

    Treškārt, būtu vērtīgi piedomāt pie tā, vai visa māja, vai viss ciems gadījumā nepārsniedz atvēlētās jaudas. Un tas tā noteikti ir, jo visiem ir auksti, par apkuri maksāts netiek, kurināts normāli netiek, tiek saslēgti visādi sildītāji, elektriskās plītis ar milzīgiem auksta ūdens katliem un aiziet! Un te vainīgs ir nevis sniegs uz vadiem, bet debila tauta. Elektrība nav katram dzīvoklim atsevišķi, bet visiem kopīga.

    Ceturtkārt, der padomāt par to, kādā stāvoklī ir mājas kopējā elektroinstalācija (īpaši jau tas attiecas uz daudzdzīvokļu mājām), par kuru atbildīgs nav Latvenergo, bet gan instalācijas īpašnieks vai apsaimniekotājs. Ja tur vissirslikti.lv (un gan jau tā arī ir), tad ko mēs varam gribēt? :)

    Tā kā tā, no vienas puses es labi saprotu vajadzību pēc stabilas elektrības, no otras puses es arī saprotu, kāpēc tā tāda nav.

    P.S. Runājot par dzīvokļiem, apkuri un to stāvokli varbūt salīdzināsim to, cik izmaksā dzīvošana Rīgā, dzīvoklī ar sakarīgu apkuri un apsaimniekošanu un cik pie Tevis? Tāpat arī par to cik procentu mājas iedzīvotāju maksā normāli, un cik nē.

    AtbildētDzēst
  8. Es dzīvoju privātmājā, tāpēc man pilnīgi pie kājas, cik daudz cilvēku dzīvoklenēs apmaksā rēķinus. Runājot par elektroinstalācijām, šovasar viss, ko var nomainīt, tika nomainīts, tā ka problēma nav mūsu vainas dēļ.

    AtbildētDzēst
  9. Reini, noskaiti šito pantiņu tiem, kas vienā Latgales ciemā ar kādiem iedzīvotājiem 20 bez elektrības ir dzīvo jau no 25.decembra.

    Runa šoreiz ir par "forsmažoru" kāds ir piemeklējis Latvenergo. Un puslatgale tagad dzīvo tādos tornado/zemestrīces apstākļos, kad nestrādā ledusskapis, veikals, ūdenssūkņi, u.c.

    Debīli cilvēki, ne?

    AtbildētDzēst
  10. Evija, es ar to tekstu par dzīvokļiem komentēju tā nosvilušā dekodera nelaimi, ne tik daudz tavu.

    Anonīmais/ā, es šeit runāju par nestabilu elektrību, nevis tās neesamību, tas ir galīgi cits jautājums.

    Un tas, ka mēs visi esam vienā tīklā, tā nu tas ir un tur neko padarīt nevar.

    AtbildētDzēst